nemacka zastava
Foto: Shutterstock

Ova firma, koja se smatra jednim od poslednjih velikih nemačkih proizvođača solarnih modula, objavila je da će od kraja avgusta 2024. godine prestati sa radom u svojoj fabrici u Drezdenu, što će direktno uticati na oko 190 radnika zaposlenih u proizvodnji. Ovo je jasan pokazatelj rastućih teškoća sa kojima se suočava evropska solarna industrija.

Prema izveštajima nemačke novinske agencije (DPA), među glavnim razlozima za ovaj potez nalazi se intenzivan cenovni pritisak od strane kineskih proizvođača koji na evropskom tržištu nude solarne module po veoma niskim cenama.

Solarvat, uprkos visokokvalitetnim i tehnološki naprednim modulima proizvedenim u Nemačkoj, više nije u mogućnosti da održi troškovno efikasnu proizvodnju pod trenutnim tržišnim uslovima.

Volfram Ginter, ministar energetike i zaštite klime Saskonije, opisao je ovu situaciju kao "crn dan" za nemačku i evropsku solarnu industriju i kritikovao je saveznu vladu zbog nedostatka akcije u rešavanju industrijskih izazova.

Iako je proizvodnja obustavljena, nema planova za potpuno zatvaranje postrojenja u Drezdenu, navodi DPA. Solarvat planira da preusmeri svoje resurse i fokusira se na druge oblasti poslovanja kao što su integracija različitih energetskih sektora i direktna prodaja. U budućnosti će solarni moduli biti nabavljani isključivo iz Azije, što odražava trenutnu globalnu konkurenciju.

Kompanija Solarvat je takođe predložila mere restrukturiranja za zaposlene koji su pogođeni ovom promenom. Mnogim radnicima u Drezdenu biće ponuđene nove uloge unutar kompanije, uključujući pozicije montažera, servisnih radnika ili planera, uz podršku sopstvene akademije za prekvalifikaciju i dalje obrazovanje.

Dok neki hvale fleksibilnost kompanije u prilagođavanju tržišnim izazovima, drugi vide ovaj potez kao neuspeh politike u zaštiti domaće industrije. Kritičari, uključujući ministra Gintera, apeluju na odlučniju vladinu podršku solarnoj industriji, kroz privremene subvencije ili tzv. bonus za otpornost, kako bi se industrija ojačala u prelaznom periodu.

Takođe se ističe potreba za promišljenom industrijskom politikom koja bi proaktivno postavila temelje za održivu i konkurentnu solarnu industriju u Evropi.

Solarvat je osnovan 1993. godine i predstavlja važan deo nemačke solarnog sektora, čija je građevinska industrija takođe pod pritiskom, ali pokazuje znake oporavka, kako izveštava Savezni zavod za statistiku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading