Bebina ruka
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Nakon nesreće, Leng je tvrdila da su njene jajne ćelije oplođene semenom pokojnog ljubavnika u privatnoj klinici i da su zamrznuti embrioni kasnije iskorišćeni za njenu trudnoću.

U decembru 2021. godine, Leng je rodila sina i nazvala ga Ksioven. Međutim, krajem prošle godine, tužila je porodicu pokojnog biznismena tražeći deo nasledstva, tvrdeći da njen sin ima pravo na udeo u kapitalu kompanije i beneficije osiguranja, piše south China post. 

Sud je odbacio njen zahtev jer nije mogla da pruži dokaze o saglasnosti pokojnika za vantelesnu oplodnju ili da dokaže način na koji je dobijeno seme.

Ova priča privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama, posebno na platformi Weibo, gde su korisnici iznosili različite stavove o slučaju. Dok su neki smatrali da porodica pokojnika treba da reaguje i podnese protivtužbu, drugi su dovodili u pitanje etičke i pravne aspekte ovog slučaja.

Vantelesna oplodnja

Foto: Shutterstock

 

Advokati koji su se bavili ovim slučajem objasnili su da je postupak vantelesne oplodnje legalan u licenciranim klinikama, ali da je potrebno da oba roditelja daju saglasnost, što u ovom slučaju nije bilo jasno.

Odbacivanje tužbe ostavilo je mnoga pitanja neodgovorena, uključujući i ona koja se tiču pravnog statusa deteta i prava na nasledstvo.

Ovaj slučaj podseća na složene pravne i etičke probleme koji se mogu pojaviti u slučajevima reprodukcije, posebno kada je reč o vantelesnoj oplodnji i složenim porodičnim situacijama.

Takođe, ukazuje na izazove koje pravni sistem suočava u slučaju sporova o nasledstvu i roditeljskim pravima, posebno kada nema jasnih dokaza o saglasnosti ili genetskoj povezanosti.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading