MOŽETE POJESTI STRŠLJENA Posledice mogu biti FATALNE
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Doktorka ističe i da nas stršljen neće napasti, ukoliko se ne oseća ugroženim.

- Stršljen pripada rodu osa, međutim on je znatno veći od ose i pčele i znatno opasniji. Opasan je zato što je njegova žaoka glatka i duža nego kod ose i pčele, tu žaoku za razliku od njih on ostavlja u telu žrtve već može da izvrši sa njom više uboda i donese više toksina - objašnjava dr Obradović.

- Prema tome, moramo da budemo apsolutno smireni čak i kada nam stane na ruku da ga lagano izbacimo napolje, da ne mlataramo, da ne pokušamo da ga isteramo ili ubijemo. Ako krenemo da ga isterujemo, da mlatimo rukama, videćemo da će odjednom veliki broj stršljena, odnosno svi oni njegovi prijatelji iz tog gnezda dolaze da mu pomognu - upozorava doktorka.

Reakcije na ujed mogu biti različite.

- Imamo alergijsku reakciju, fizičku, čak i psihičku. Mnogi ljudi koji imaju veliki strah od stršljena, mogu čak da kolabiraju. Ako dođe do ujeda, to mesto moramo da speremo sa sapunom i hladnom vodom. Kao kod svakog ujeda, kod svake alergijske reakcije da stavimo hladnu vodu, odnosno led ako nam imamo pri ruci. Da taj led stavimo u neku krpu negde direktno na kožu da rashladimo taj deo tela - rekla je doktorka.

Ukoliko se pojavi burna reakcija, osoba mora hitno kod lekara. Ono što mnogi ne znaju, a na šta takođe upozorava doktorka, jeste slučaj da se stršljen zavuče u voće!

- Vrlo često je mnogo opasnije da nam se stršljen nađe u nekom voću. On voli jarke boje, tako da može da se desi, ako neko recimo na terasi drži voće raznih boja, da se nađe na voćki - kaže doktorka Obradović.

Kako kaže, možemo da ga pojedemo i tu nastaju problemi!

- Može doći do anafilaksa. Kod manje od 10 odsto ljudi dolaze do neke veće alergijske reakcije kod uboda stršljenova - rekla je doktorka.

Anafilaksa je teška alergijska reakcija koja ima brz početak nastanka i razvoja i može da uzrokuje anafilaktični šok sa mogućim smrtnim ishodom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading