Salton Sea
Foto: Profimedia/Profimedia

Naučnici su otkrili ogromnu količinu litijuma ispod Saltonskog jezera, najvećeg jezera u Kaliforniji, što bi moglo promeniti budućnost industrije električnih vozila i energetskih skladišta. Znalo se da se litijum nalazi ispod jezera, ali nedavna istraživanja su otkrila da je stvarna količina mnogo veća nego što se prethodno mislilo.

Prethodni podaci sugerisali su da bi ispod Saltonskog jezera moglo biti oko četiri miliona tona litijuma. Međutim, istraživanje finansirano od strane Ministarstva energetike (DOE) otkrilo je neverovatnih 18 miliona tona litijuma, često nazvanog "belim zlatom" zbog svoje vrednosti i izgleda. Ova izuzetna količina bila bi dovoljna za proizvodnju baterija za više od 382 miliona električnih vozila, što daleko nadmašuje broj automobila trenutno na putevima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zahvaljujući ovim otkrićima, Saltonsko jezero postaje najveći rezervoar litijuma na svetu. Kalifornijski guverner Gavin Newsom već je opisao Saltonsko jezero kao "Saudijsku Arabiju rudarenja litijuma", i sada je jasno zašto. Jedna tona litijuma procenjuje se na oko 29.000 dolara, što znači da ukupna vrednost litijuma ispod Saltonskog jezera iznosi oko 540 milijardi dolara.

Majkl Mekibin, geohemičar sa Kalifornijskog univerziteta u Riversideu i jedan od 22 autora studije, izjavio je: "Ovo je jedno od najvećih ležišta litijumovih soli na svetu. Ovo bi moglo učiniti Sjedinjene Američke Države potpuno samoodrživim u litijumu i zaustaviti uvoz iz Kine."

Semmi Rot, klimatski kolumnista za Los Anđeles Tajms, nazvao je ovo otkriće "ogromnim". Na radiju KJZZ, Rot je objasnio da su pokušaji ekstrakcije litijuma iz Saltonskog jezera trajali već decenijama, ali s porastom potražnje za baterijama električnih vozila i energetskih skladišta, istraživanje je postalo intenzivnije. S novim podacima, otkriće od 18 miliona tona litijuma znači da bi SAD mogle postati samodostatne u litijumu, što bi imalo značajan uticaj na industriju električnih vozila.

Iako postoje tehnički izazovi u vađenju litijuma iz Saltonskog jezera, ovo otkriće nudi ogroman potencijal za transformaciju industrije baterija i postizanje energetske samodostatnosti. Pred nama su uzbudljiva vremena s razvojem tehnologija i potencijalnom eksplozijom inovacija u sektoru električnih vozila i obnovljivih izvora energije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading