Neobična veza između sode bikarbone i srčanih problema: Šta lekari kriju?

Slobodanka Ćorić Vesti 10.05.2024 11:50 0

Iako se soda bikarbona često koristi kao brz i jednostavan način za neutralizaciju želudačne kiseline, njeni sastojci mogu imati nepovoljan uticaj na srčane funkcije

Soda bikarbona

Shutterstock

Upotreba sode bikarbone kao kućnog leka za ublažavanje digestivnih problema poput gorušice, nadutosti i želudačnih tegoba nije neuobičajena. Međutim, za osobe koje boluju od srčanih bolesti, ova praksa može predstavljati ozbiljan rizik. Dok soda bikarbona može pružiti privremeno olakšanje, njeni efekti na srce mogu biti problematični.

Iako se soda bikarbona često koristi kao brz i jednostavan način za neutralizaciju želudačne kiseline, njeni sastojci mogu imati nepovoljan uticaj na srčane funkcije. Visok nivo natrijuma u sodi bikarboni može izazvati povećanje krvnog pritiska, što je posebno rizično za osobe koje već imaju srčane probleme ili visok krvni pritisak.

Efekti na srce

Konzumiranje velikih količina sode bikarbone može dovesti do zadržavanja tečnosti u organizmu, što dodatno opterećuje srce. Osim toga, soda bikarbona može poremetiti ravnotežu elektrolita u organizmu, što može izazvati aritmije i druge srčane nepravilnosti. Za osobe koje koriste lekove za srčane probleme, interakcije između sode bikarbone i tih lekova mogu biti dodatni izazov.

Kardiolozi kao što su dr. Sem Patrik i dr. Emili Džonson, ističu važnost konsultacije sa lekarom pre upotrebe sode bikarbone za ublažavanje digestivnih problema, posebno za osobe sa srčanim oboljenjima. Umesto toga, preporučuju se alternativne strategije za upravljanje digestivnim tegobama, kao što su promene u ishrani, fizička aktivnost i redovna terapija pod nadzorom lekara.

"Upotreba sode bikarbone za ublažavanje digestivnih tegoba može pružiti privremeno olakšanje, ali treba biti oprezan, posebno ako imate srčane probleme. Visok nivo natrijuma u sodi bikarboni može imati nepovoljan uticaj na srčane funkcije i povećati rizik od komplikacija. Preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što posegnete za ovim sredstvom za lečenje digestivnih smetnji", upozorio je Patrik.

Iako soda bikarbona može biti privlačna opcija za ublažavanje digestivnih tegoba, osobe sa srčanim bolestima trebaju biti oprezne zbog potencijalnih rizika koje ona nosi. Konsultacija sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom ključna je kako bi se osigurala bezbednost i efikasnost tretmana, čime se minimiziraju mogući štetni efekti na srce.

Komentari (0)
Loading