ražani hleb
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dr. Sangita Tondre navodi da se menja sastav molekula skroba tokom ovih procesa, što ih čini otpornijim na probavu.

Kada je reč o smrznutom hlebu, struktura skroba se razgrađuje tokom procesa zamrzavanja, što otežava razgradnju probavnih enzima u ustima i crevima.

hleb

Foto: Shutterstock

 

Čak i kada se hleb odmrzne, ti skrobovi se ne mogu vratiti u prvobitno stanje, dodaje doktor.

To rezultira većim udelom otpornog skroba u hlebu, što znači da se hleb sporije vari u telu, uzrokujući blaži skok šećera u krvi u poređenju sa svežim hlebom. Ovo može potencijalno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

S druge strane, sveži hleb ima veći sadržaj vlage, što poboljšava apsorpciju nutrijenata kao što su kalcijum i vitamini B, koji su topljivi u vodi. Zdravstvene prednosti svežeg hleba leže upravo u ovom većem sadržaju vlage.

Bajat hleb, iako možda nije najukusniji, može biti zdrava opcija. Istraživanje sprovedeno 2017. godine na "Royal Melbourne Institute of Technology" u Australiji pokazalo je da bajate mrvice imaju viši nivo otpornog skroba od svežeg hleba.

hleb

Foto: Shutterstock

 

Otporni skrob se metabolizuje u crevima u masne kiseline, koje mogu štititi od raka creva i stimulišu hormone koji signaliziraju mozgu osećaj sitosti.

Što se tiče tostiranja hleba, ono takođe menja molekule skroba, čineći ih otpornijim na probavu i smanjujući glikemijski odgovor.

Međutim, zagoreli tost može sadržati akrilamid, spoj koji može povećati rizik od raka. Preporuka je da se hleb tostira do zlatnožute boje, umesto tamnije, kako bi se smanjila izloženost akrilamidu, piše daily mail. 

Ukratko, smrznuti hleb može imati blagotvorne efekte na nivo šećera u krvi, sveži hleb je dobar izvor nutrijenata, bajat hleb može imati zdravstvene benefite za creva, dok tostiranje može smanjiti glikemijski odgovor, ali treba paziti na nivo zagorenosti.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading