Vaskršnja liturgija u crkvi Sv. Marka
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Na najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, verujuć narod su zvona crkve Svetog Marka pozvala da dođu u ovu svetinju na liturgiju.

Vernici su se okupili u velikom broju, prilaze oltaru, celivajući ikone i klanjajući se Gospodu.

Nakon liturgije, svi koji su postili Vaskršnji post, moći će da se pričeste. 

Kako javlja naš reporter sa terena, narod sa radošću slavi Vaskrsenje Spasitelja, dok je jutarnjoj službi prisustvovao i veliki broj dece. 

Vernici su i ovog jutra izgovorili molitve, zapalili sveće za zdravlje svojih najbližih i došli da u hrišćanskom miru, sa ostalim sugrađanima proslave ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Povodom Vaskrsa, svi pravoslavni hrišćani jedni drugima upućuju poznat tradicionalni pozdrav i očekuju da im se uzvrati na sličan način, otpozdravom. Međutim, mnogi taj pozdrav ne izgovaraju pravilno.

U našem narodu, od davnina nije utemeljeno koji je najpravilniji način čestitanja Uskrsa, a evo šta kaže struka.

Prema današnjem Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: “Hristos vaskrse”! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese".

Podsetimo, jutros u 9h krenula je i liturgija u Hramu Svetog Save na Vračaru.

BONUS VIDEO

@alo_portal Najradosniji hrišćanski praznik: Vernici se okupljaju u Hramu Svetog Save da proslave Uskrs #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #easter #uskrs #hramavetogsave ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading