Ranko Maletin
Foto: Alo/Foto: Ustupljene fotografije

„Radio sam na brodu na kom su morali da potope ceo jedan sprat, jer se zapalila mašinska soba, preživeo sam mnoge traumatične situacije, kada nas oluje satima ljuljaju, ali uprkos svim problemima koji se dešavaju, ja volim svoj posao”, ovako otpočinje razgovor za Alo! Ranko Miletin, šef kuhinje rečnog broda, koji trenutno plovi od Nemačke do Francuske.

Snimcima koje objavljuje na svojim mrežama stekao je veliku popularnost, a ono što je svima zanimljivo jeste to što sa kolegama iz 15 različitih zemalja sveta peva na srpskom jeziku!

Ranko je odrastao u selu Stapar, stasao je u Beogradu, a danas, kako kaže, živi svoj san.

- Radim posao koji volim, za koji sam završio školu, putujem svetom i ispunio sam svoje ciljeve. Postao sam šef kuhinje sa nepunih 25 godina i obišao mnogo gradova i država - objašnjava naš sagovornik.

Karijeru na brodu započeo je 2014. godine, kada je napunio 21 godinu.

- U Americi ste sa 21 godinu punoletni, a tada sam započeo svoju brodsku karijeru. Ovo mi je deseta godina rada. Navikavanje na drugu sredinu, ljude i kontinent nije bilo lako, ali mi je pošlo od ruke - objašnjava on.

Ranko je oduvek bio fasciniran kuhinjom, jer se i njegova baka bavila istom profesijom.

- Moja baka, koja danas nije sa nama, bila je kuvarica po zanimanju. Kada sam bio mali dečak, uvek mi je bilo zanimljivo da je posetim na njenom radnom mestu. Tada je kuvala za razne događaje, poput svadbi na primer, gde je uvek bilo mnogo hrane. Bio sam fasciniran organizacijom toliko ljudi, i još od tada gajim simpatije prema ovom poslu koji nije lak, ali je veoma kreativan i zanimljiv - objašnjava nam Ranko.

Na brodu nema ljubavi

Kako kaže Ranko, na brodu nije dozvoljeno imati kontakt s gostima.

Nije mi se dešavalo da se zaljubim, jer takva situacija sa gostom krši ugovor i zbog toga može da se dobije otkaz.

Rad na brodu svakog dana donosi razne zanimljive trenutke.

- Kada sam radio na kruzerima koji su plovili po okeanima, imali smo više ekstremnih situacija, poput oluja na okeanu koje su ljuljale brod i kada je sve letelo po njemu, bilo je strašno. Do požara u mašinskoj sobi kada su morali da potope brod za jedan sprat da bi se sačuvala sigurnost! Danas radim na rečnim kruzerima koji su mnogo manji i mirniji, pa je samim tim i život na brodu dosta jednostavniji - pojašnjava nam naš sagovornik.

Ali, šta je sa pevanjem zbog kog je naš sagovornik postao poznat širom sveta?

- Iskreno, ja se ne bavim pevanjem uopšte, nemam nikakav bend i ne pevam nigde, ali igrom slučaja sam na nagovor prijatelja napravio Tiktok nalog gde sam postavio par klipova kako pevam u kuhinji. Ti klipovi su postali viralni i dobili su nekoliko miliona pregleda, tako su ljudi počeli da me prate. Eto, danas imam preko 100.000 pratilaca na društvenim mrežama, što mi je jako zanimljivo, ali i čudno i drago u isto vreme jer se ljudima očigledno sviđa naša pozitivna energija na radnom mestu koju uvek pokušavam da održim - kaže Ranko.

Na pitanje da li se neko žalio ili svi pozitivno reaguju na njegovu energiju, Ranko odgovara:

- Muzika se ne pušta za vreme servisa dok su gosti u restoranu ni za vreme obroka, već kada se obroci pripremaju. Tako da nismo dobili negativne reakcije, ali naši gosti su malo stariji i uvek se pozitivno iznenade kada čuju da se peva u kuhinji jer smo zaista svi veoma veseli i uživam da radim sa svojim timom - priča Ranko i dodaje:

- Smatram da svako ko je u tuđini i ko voli svoju zemlju kao što je ja volim mora da bude dobar ambasador svoje zemlje! Ja sam imao tu sreću da me kolege iz Južne Afrike, Brazila i drugih dalekih država posete u Srbiji kada sam na odmoru, a tada sam im sa ponosom vodič kroz naše gradove. Niko nije otišao iz Srbije sa lošim iskustvom, već sa željom da se ponovo vrate - priča Ranko.

Radni dan na brodu nije lak, ali Ranko ga provodi sa osmehom i pesmom.

- Radim pod švajcarskim ugovorima koji nam obezbeđuju penziono i zdravstveno osiguranje, a s obzirom na to da smo samo u Evropi, firma se bori za to da se smanje radni sati, a pored odmora, moramo da imamo i slobodne dane na brodu. Uglavnom, uz dobru organizaciju dan prođe prilično brzo, pogotovo ako posle radnog vremena izađete u neki od raznih gradova koje obilazimo, vreme zaista leti - objašnjava on.

Iako nije sretao planetarne zvezde na kruzerima, Ranko je imao prilike za to dok je radio u jednom veoma poznatom beogradskom hotelu.

- Tu su odsedali Bijonse, Rijana, Ledi Gaga, Kristijano Ronaldo i mnogi drugi. Na brodovima nisam imao priliku da sretnem poznate goste za koje ja znam. Mada imali smo poznatih nemačkih komičara, holandskih pevača, pisaca i glumaca, ali oni nisu poznati našoj publici, pa samim tim ni meni - priseća se.

Na pitanje da li bi nešto menjao u svom životu, Ranko odgovara:

- Mislim da dosad nisam napravio nikakve greške zbog kojih bih se kajao tako da bi odgovor bio da ne bih ništa menjao jer na kraju sve ide kako treba, kolege me veoma poštuju i imam mnogo prijatelja po celom svetu. Mnogo toga sam dosad obišao, ali planiram naravno i dalje da radim ovaj posao - zaključuje razgovor za Alo! naš sagovornik.

Na kruzeru se sprema 6.000 porcija jela!

Ranko je kad je radio u kuhinji na kruzeru s kolegama spremao od 2.000 do čak 6.000 porcija jela.

- Trenutno na rečnom brodu gde radim imamo u proseku oko 180 gostiju i jedino je doručak u vidu bifea, a sve ostalo se služi alakart, tako da svakog dana spremimo 360 obroka za goste plus 50 obroka za zaposlene.


BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading