ROJEVI STRŠLJENOVA KIDIŠU NA LJUDE! Hitna pomoć dobija sve više poziva zbog napada insekata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako toplije vreme pogoduje razmnožavanju i brojnosti stršljenova, u poslednje vreme sve se češće mogu naći u voćnjacima, domovima, ali i u gradskim sredinama, zbog čega je Hitna pomoć u Beogradu u poslednjih nekoliko dana imala više poziva.

Ivana Stefanović, PR Hitne pomoći, kaže za Alo! da otrov stršljena  nije jači nego otrov običnih osa ili pčela, ali ne znamo da li smo alergični.

- Kod ujeda stršljena se nikada ne zna. Neko može odreagovati na prvi ujed, neko na deseti, ili ne odreagovati nikada. Ukoliko je ujed lokalan, najčešće to bude ruka, potrebno je samo staviti hladnu oblogu, izvaditi žaoku i svakako je preporuka da se ode kod lekara - kaže doktorka Stefanović.

Stefanovic hitna

Foto: Alo!

 

Ona ističe da postoje simptomi koji su važni i na koje mora da se obrati pažnja.

- Ako nema gušenja, nesvestice, malaksalosti, bledila, koji inače nastupaju brzo nakon ujeda stršljena, nema razloga za paniku. Ali, ako su svi ovi simptomi prisutni, važno je brzo reagovati, i tu je vreme ključno - zaključila je dr Stefanović i dodala da bi u porodicama s decom trebalo izbegavati saksije sa cvećem na terasama, a da bi na prozore trebalo postaviti zaštitne mrežice kako ne bi mogli da uđu u stan ili kuću.

Iako bi, pre svega, trebalo da otkrijemo gnezdo, stručnjaci za deratizaciju upozoravaju da ga nikako ne uništavamo na svoju ruku, jer takva intervencija može biti veoma opasna. Stršljenovi tada napadaju zajedno, pa je neophodno obratiti se stručnim licima za pomoć.

Ovi insekti imaju složeniji vid od nas, stvari vide drugačije i često ih mogu privući određeni predmeti uključujući i odeću neke osobe. Jarke boje poput žute više ih privlače.

Ne preporučuje se ni nošenje široke odeće kako se ove leteće napasti ne bi zavukle unutar nje i dodatno se uznemirile. Dalje, važno je izbegavati i mirise koje vole, a to su oni s cvetnim i voćnim notama.

Ako vidite gnezdo ili roj insekata, izbegavajte ga u širokom luku i nikako ne mašite rukama da ih ne biste dodatno uznemirili. Takođe, ne tresite stare grane stabala jer se oni često gnezde baš tu.

Ne mlatite rukama, krenuće roj!

- Moramo da budemo apsolutno smireni čak i kada nam stane na ruku da ga lagano izbacimo napolje, da ne mlataramo, da ne pokušamo da ga isteramo ili ubijemo. Ako krenemo da ga isterujemo, da mlatimo rukama, videćemo odjednom veliki broj stršljena, odnosno svi njegovi prijatelji iz tog gnezda dolaze da mu pomognu - upozorila je doktorka Biserka Obradović na TV Prva.

biserka strsljen

TV Prva printsc

 

Pazite se stršljena u voću!

Ono što mnogi ne znaju, a na šta takođe upozorava doktorka Obradović, jeste slučaj da se stršljen zavuče u voće!

- Vrlo često je mnogo opasnije da nam se stršljen nađe u nekom voću. On voli jarke boje, tako da može da se desi, ako neko recimo na terasi drži voće raznih boja, da se nađe na voćki - kaže doktorka Obradović.

Kako kaže, možemo da ga pojedemo i tu nastaju problemi!

- Može doći do anafilakse. Kod manje od 10 odsto ljudi dolazi do neke veće alergijske reakcije kod uboda stršljenova - rekla je doktorka za Prva TV.

Anafilaksa je teška alergijska reakcija koja brzo nastaje i razvija se i može da uzrokuje anafilaktični šok s mogućim smrtnim ishodom.

BONUS VIDEO:

 

https://www.tiktok.com/@alo_portal/video/7364104344679009542?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7359958177829586438

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading