pečurke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pored toga što već niču naše domaće, u Srbiji su primećene i pečurke koje nisu sa našeg podneblja, otkrivaju u Mikološko-gljivarskom savezu Srbije.

Poslednjih pet, šest dana bilo je i kiše, te se, kako bude otopljavalo, eksplozija gljiva tek očekuje, kaže predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković.

Sada, međutim, već ima u šumama berača, što zbog prodaje pečuraka, što zbog konzumacije koja bi mogla biti opasna ukoliko se neko uhvati gljive koja nije jestiva.

Mediteranske gljive se pojavile u Srbiji

Trenutna pojava pečuraka u šumama, kao i njihov broj i prisutne vrste se, prema rečima sagovornika uklapa vremenski, ali je novina da su se u poslednjih par godina u našim krajevima pojavljuju pečurke koje nisu sa našeg podneblja, već sa Mediterana.

- Do kraja maja skoro sve vrste pečuraka kreću u brdskim krajevima, do nekih 800 metara nadmorske visine. U planinama se to dešava mesec dana kasnije. U poslednjih mese dana sporadično ima vrganja u nižim delovima, i lisičara ima - kaže Jelenković.

Koliko tačno gljiva ima u Srbiji teško je reći. Na Fruškoj gori ima čak 1.500 vrsta, na Kopaoniku više od 600, a jedno je sigurno da su 63 vrste najčešće.

 

https://youtu.be/ZtdtSosTYqA?si=T79BGwwi0eHUacfr

 

Novi trend u Srbiji

Našim pečurkama pridružuju se i nove koje nisu svojstvene našem podneblju.

- Poslednjih godina imamo, verovatno zbog temperatura koje se povećavaju, sve više mediteranskih vrsta gljiva u našim krajevima. One su se prvo pojavile u okolini Niša, Svrljiga i Vranja, dole gde je toplije. Svake godine se pojavi neka nova, i to je trend koji se nastavlja. Recimo, nađena je zlatna trubača, to je jedna vrsta lisičarke koja je do sada bila prisutna samo na primorju. Imamo i nekih zvezdača, a sve su to vrste prisutne samo na Mediteranu - objašnjava Jelenković.

Dodaje da u Srbiji ima pečuraka koje se pojavljuju jednom u 30 godina, što zavisi od godine do godine, ali pre svega od sastava šume:

- Samo na Fruškoj gori je nađeno više od 1.500 gljiva, a u poslednjih pet godina na Kopaoniku smo našli više od 600 vrsta. Gljive zavise od dendrologije, od sastava šuma i ostalog zemljišta. Što je različitija šuma, to ima više vrsta gljiva. Kopaonik je hendikepiran. Kod njega prevladava smrča i vrlo retko ima bilo šta drugo. Istine radi, ima malo bukve u dnu Kopaonika. Sa druge strane, na Tari i na Fruškoj gori ima dosta i hrasta, topole, jasike, breze...

Jelenković je apelovao na sve koji idu u šumu da ne šutiraju pečurke, nebitno da li su otrovne ili ne, jer svaka ima svoje mesto u ekosistemu. Onima koji idu u branje, savetuje da se edukuju kod gljivara, čiji su svi telefoni na sajtu Mikološko-gljivarskog saveza, o tome da li su određene pečurke jesive ili ne.

Zelena pupavka smrtonosna

Podseća da je zelena pupavka najotrovnija, čak smrtonosna pečurka, a zatim panterovka, muhara i haringača. Pupavka ne može nikada da se zameni sa vrganjom, jer je sasvim drugačija, ali može sa bilo kojom drugom amanitom, kao što je biserkom.

Svaka pečurka je za sebe i nijedna nema dvojnika. Prema rečima Jelenkovića, svaka ima drugačiji završetak drške, šare po drški, neka ima suknjicu druga nema, zatim razlikuju se po tome kakvi su im listići ili cevčice od odozdo, kako se završava rub šešira, da li plavi, koliko i nakon koliko vremena nakon što se preseče...

- Recimo, livadski šampinjon je jako ukusan, ali ima i otrovnu varijantu koji se razlikuje u samo jednom segmentu. Kod pravog je prijatan miris, dok ovaj drugi ima neprijatan miris, na hlorofil. Muhara kada se ispere, nema bele pecke, pa tada bude slična jajčari iliti jajari, odnosno amanita cezarei. One budu slične. Takođe, jajčara ne raste na visinama preko 750 do 800 metara a muhara uglavnom preferira više delove. I, jajčara imaju žuto, dok muhara ima belo meso - navodi naš sagovornik.

Simptomi trovanja pečurkama

Opomena svakom od nas prilikom branja pečuraka treba da bude slučaj velikog trovanja u Šapcu 2022. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading