Ana Guo Stojković iz Leskovca
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Ana Guo od svog četvrtog meseca živi u porodici Stojković u selu Oraovica kod Leskovca. Voli da kaže da je privilegovana jer ima dve porodice. Bolje govori srpski od kineskog, ali ima samo kinesko državljanstvo.

Danas je student prve godine FON-a u Beogradu. 

Sa četiri meseca došla je u porodicu Stojković u Oraovicu kod Grdelice. Biološki roditelji otac Šao i majka Pei Ven ostavili su je na čuvanje zbog poslovnih obaveza pa danas dvadesetogišnja kineskinja Ana Guo ima dve porodice, prenosi RTS.

Student je prve godine FON-a u Beogradu i svakodnevno je na vezi sa svojom drugom majkom Slađanom.

- Osećam se kao Srpkinja jer sam ovde odrasla, išla sam ovde u školu, prijatelji su mi Srbi, ali sam poreklom Kineskinja, pa imam deo tog kineskog biološkog porekla - rekla je Ana Guo, studentkinja prve godine FON-a za RTS.

Slađana Stojković iz Oraovice priča da je izuzetno volela da ima ćerku.

- I igrom slučaja je ona došla kod nas da je mi čuvamo i tako, evo, sad će u oktobru biti 20 godina kako je ona kod nas. Ona nas doživljava kao svoju porodicu, ona kaže ja imam dve mame i dve tate - kaže Slađana.

Ana ima dve biološke sestre, stariju Čin Ćin i mlađu Čin Ven i tri brata Mladena, Nikolu i Lazara.

- Interesantne stvari su bile tu kad je počela da hoda, da vozi bicikl, da peva, tad je bila ona pesma Marije Šerifović, to je volela da peva - ističe njen brat Mladen Stojković iz Oraovice.

Prošle godine prvi put je otišla u Kinu, a Ana s vremena na vreme u Oraovici organizuje velika porodična okupljanja kada se prave srpska i kineska jela. Na pitanje kako joj se čini Kina, koje su razlike, a koje sličnosti sa Srbijom, odgovara:

- Definitivno je razlika u mentalitetu i u tom tehnološkom razvoju u odnosu na Srbiju, ali nekako ja sam se ovde navikla na kulturu, na ljude. Jeste Kina razvijenija zemlja, ali to nije toliko bitno - odgovara Ana Guo.

Slađana Stojković kaže da je od Aninog tate naučila da kuva kinesku hranu koju Ana voli da jede.

- On uvek kuva kad dođu ovde, sprema kinesku hranu. Volim kinesku hranu i mi je jedemo. Znam dosta toga da spremam. Oni jedu jela naše kuhinje, ali je ne spremaju - kaže Slađana.

Naša Kineskinja ima samo kinesko državljanstvo. Bolje govori srpski, a potpisuje se kao Ana Guo Stojković.

Kina i Srbija su po mnogo čemu neuporedive zemlje, ali ljubav ne poznaje granice i prepreke, ni geografske ni civilizacijske. Ana je postala neraskidiva spona između porodica Stojković i Guo i simbol prijateljstva Srbije i Kine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading