kineski lider
Foto: EPA/EPA-EFE/JU PENG / XINHUA CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Poseta predsednika Sija Evropi, smatraju stručnjaci, jasna je poruka Kine Evropskoj uniji da uprkos problemima zbog zaoštrenih geopolitičkih dešavanja, ne odustaje od unapređenja i razvijanja odnosa na obostranu korist.

To što su uz Pariz, na mapi posete Budimpešta i Beograd, jasan je signal, kažu, da Kina Mađarsku i Srbiju smatra ključnim zemljama regiona i prijateljima, i da namerava da politički i ekonomski i dalje bude prisutna u ovom delu Evrope.

Za Srbiju, poseta u trenutku snažnih pritisaka na različitim frontovima može da bude i pokazatelj podrške moćnog i važnog prijatelja.

- Druga poseta predsednika Sija Srbiji pokazuje da se Srbija iz Pekinga i dalje vidi kao ključna država regiona, kao pouzdani partner i prijatelj Kine i pokazuje kinesku nameru da dalje razvija i podržava, produbljuje odnose sa našom zemljom - kaže profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ukazuje da Kina traži da se poštuju međunardone institucije.

- Kina traži uređenje sveta, a ne posebne slučajeve kao na Zapadu, ne promene međunarodnih institucija, tiho kroz G7, G20, neke elitističke varijante koje bi neformalno trebalo da upravljaju svetom, nego traži poštovanje međunarodnih institucija - rekao je Miletić.

Infrastrukturni projekti glavna tema

Kada je o privredi reč, mišljenja su da će najviše pažnje biti posvećeno infrastrukturnim projektima.

- Ono što naravno predstoji jeste i početak primene sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom koji se očekuje od jula ove godine, tako da verovatno će se govoriti i o projektima u Srbiji u okviru Ekspa 2027. i tog šireg investicionog ciklusa koji se odnosi na Skok u budućnost 2027 - ističe Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Sporazum o slobodnoj trgovini velika prilika

Prema rečima Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije, Sporazum o slobodnoj trgovini je prilika ne samo za domaće kompanije da budu bolje uključene u lance snabdevanja velikih kineskih multinacionalnih kompanija, nego i za zapadne koje preko Srbije mogu lakše da dođu do kineskog tržišta.

- To je, pre svega, prilika da se poveća obim razmene između Srbije i Kine, i da to ide postepeno u korist Srbije, imajući u vidu da mi sada imamo razmenu koja iznosi oko 5,6 milijardi evra, izvozimo samo 1,1 milijardu evra, a sa druge strane uvozimo oko 4,5 - rekao je Stanić za RTS.

Srbija bi na velikom kineskom tržištu mogla da računa na poljoprivredu i na prehrambenu industriju, ukazao je Stanić i naveo da je sirovinska baza ono što se trenutno izvozi u Kinu.

Mnogo ima prostora za saradnju

- Ukoliko bi moglo da se ide na višu fazu prerade u proizvodnji hrane, ukoliko bi mogli da se povećaju izvozni kapaciteti industrije koja proizvodi bezalkoholna i alkoholna pića, o vinima se često govori kao potencijalu, ali naravno, to ne može da bude značajan postotak za celokupnu privredu - rekao je Stanić.

Sa druge strane, kaže, u prehrambenoj industriji, u obasti usluga, informacija i tehnologija, imamo određene komparativne prednosti u odnosu na jugoistočnu Evropu, rekao je Stanić.

- Kada govorimo o kineskim kompanijama koje ovde posluju i koje planiraju svoje poslovanje, trebalo bi da domaće komponente što više budu uključene u lance snabdevanja, imajući u vidu da su mnoge kompanije koje posluju u Srbiji relativno skromni neto izvoznici, oni izvoze ali sa druge strane dosta i uvoze, tako da je ta neto razlika relativno skromna - rekao je Stanić

Kina je, kako kaže, zemlja koja ponovo pokušava da izgradi svoju poziciju na međunarodnom tržištu imajući u vidu da je to bio dugoročni izvor njihovog rasta.

Prema njegovim rečima, Kina je u jednom trenutku pokušala da se orijentiše na domaću tražnju, da to bude dugoročni izvor rasta i procenjuje se da je, uslovno rečeno, ušla u takozvanu, zamku srednjeg dohotka.

- To je ekonomski termin koji govori da, jednostavno, zbog relativno skromnog dohotka po glavi stanovnika, jednostavno, ne može da se preobrazi u jedno potrošačko društvo koje može dugoročno biti izvor rasta, kao na primer, što su Sjedinjene Američke Države - rekao je Stanić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jovan

06.05.2024 08:22

Srbija i Kina večni čelični prijatelji i braća, dobrodošli kući Predsedniče SI Djinping. Srbija vas voli !