Marija Zaharova
Foto: Alo/Profimedia

Švedskoj nije prvi put da pomaže nacističkom režimu, poručila je portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu ukazujući na insistiranje švedskog ministra spoljnih poslova Tobijasa Bilstroma da EU mora da pošalje 50 milijardi evra "kijevskim nacistima".

- Manje nikako, više može. Bez preduslova, bez odobrenja, bez odlaganja. A, Švedska će, obećava Bilstrom, odbaciti sve predloge kompromisa u vezi sa sve većim prazninama u evropskom budžetu. Novac ide Zelenskom i tačka - ukazala je Zaharova.

U prošlosti je Švedska već pokazala sličnu predanost nacističkom režimu, i to u vreme Drugog svetskog rata – uprkos činjenici da se Stokholm tada zvanično držao politike neutralnosti, podseća Zaharova i ukazuje na dokumenta sa kojih je sada skinuta tajnost, od kojih su neki predstavljeni na izložbi "Veliki otadžbinski rat: 19. 11. 1942 – 7. 11. 1944."

Pročitala je kao primer izveštaj narodnog komesara Ratne mornarice SSSR Nikolaja Gerasimoviča Kuznjecova narodnom komesaru SSSR Vjačeslavu Mihajloviču Molotovu u kome je zabeleženo da je Švedska prekršila neutralnost na moru i tajno podržala "Treći rajh".

- Ako uporedimo dokumente iz perioda Drugog svetskog rata i Specijalne vojne operacije, ispostavlja se da je Stokholm jednom nogom u kolaboracionističkoj prošlosti zajedno sa nacistima, a drugom u budućnosti sa NATO-om, kako to švedski lideri vole da kažu. Ipak, nikako da naprave taj poslednji korak - navela je ona.

U Evropi sve češće veličaju naciste

- U mnogim evropskim zemljama se održavaju fašistički marševi i veliča se nacizam, a to, zajedno sa širenjem neonacizma i drugih praksi doprinosi eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancija - ukazala je Zaharova.

Ti sramni događaji za svaku osudu, potrebno je skrenuti pažnju međunarodne zajednice tako da organizatori i vlasti država u kojima se odvijaju osete negodovanje i neodobravanje svetske većine, poziva ona.

- Potrebno je preduzeti sve zakonske mere da se razotkriju organizatori i učesnici, tako da sama praksa održavanja ovih "tradicionalnih" skupova postane nezamisliva - navela je ona.

U Bugarskoj se u februaru održava "Lukov" marš, u Letoniji marš veterana "Vafen-SS" u znak sećanja na letonske SS legionare, a slične događaje ima i Italija.

U Poljskoj svake godine 11. novembra nacionalisti održavaju "marševe za nezavisnost" koji su se poslednjih godina pretvorili u jedan od najvećih skupova evropskih krajnje desničarskih snaga, ukazuje Zaharova i navodi da se na njima mogu čuti parole poput "smrt Jevrejima".

U junu 2021. je više od 160 javnih ličnosti iz zemlje poslalo otvoreno pismo poljskom ministru kulture s zahtevom da "prestane da finansira fašizam", nakon što je vlada odredila pomoć Udruženju "Marš nezavisnosti".

U Španiji se od 2007. svakog februara okupljaju članovi ekstremno desničarskih organizacija i marširaju Madridom pokazujući fašističke simbole u ​​znak sećanja na poginule vojnike španske dobrovoljačke Plave divizije, navodi Zaharova.

- Ova formacija se borila u sastavu nemačkih trupa, poput 250. divizije Vermahta na teritoriji SSSR-a u periodu od 1941. Do 1943, i učestvovala je u opsadi Lenjingrada", ali ih španski i anglosaksonski mediji sve češće nazivaju "hrabrim i neustrašivim ratnicima - poručila je ona.

Prema njenim rečima, veličanje njihovih podviga u Rusiji je hula, ismevanje sečanja na stotine hiljada stanovnika Lenjingrada koji su umrli od gladi i bombardovanja, Rusija to neće zaboraviti.

Danska odbija da pruži pravnu pomoć u istrazi eksplozije na Severnom toku

- Generalno tužilaštvo Danske je i ovog decembra odbilo da na zahtev Generalnog tužilaštva Ruske Federacije pruži informacije o istrazi sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 - zaključila je Zaharova.

BONUS VESTI

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading