bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Nažalost, ova značajno povećana ukupna potrošnja u prošloj godini, nije imala kao rezultat veću efikasnost u većini zdravstvenih ustanova, odnosno povećanjem broja usluga i većom dostupnošću zdravstvene zaštite građanima - napominje hrvatski "Jutarnji list".

Problem je što, prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), većina bolnica svojim radom nije opravdala dobijene limite. Od 63 bolnice, samo trećina (24) je opravdala dobijena sredstva, odnosno limit.

- Opšte bolnice imaju znatno lošije poslovne brojke od KBC-a i KB-a. Od njih 23, samo četiri su radile više od limita i to OB Pula, Slavonski Brod, Zadar i Čakovec. Većina bolnica je u minusu od 25 do 30 odsto, tačnije, uradile su toliko manje nego što je ugovoreno sa HZZO-om i shodno tome dobile evra - piše hrvatski medij.

Od 29 specijalnih bolnica, njih 12 je radilo ispod granice. Ukupno, od 63 bolnice, samo trećina je zaradila ono što su potrošili. Svi ovi podaci pokazuju u kom pravcu treba da ide reforma sistema kako bi on bio efikasniji i dostupniji. Naime, većina bolnica koje ne ispune ugovor sa HZZO-om najveći deo limita troše na plate, koje su po svemu sudeći neretko i nezarađene, konstatuje hrvatski medij.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading