Rat u Izraelu
Foto: AP/Nasser Nasser (STF)

Izraelska vojska spremna je da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, izjavio je izraelski bezbednosni zvaničnik.

Predsednik Palestine Mahmud Abas upozorava da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu. Abas strahuje da Izrael planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan, nakon što se završi rat u Gazi.

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael. Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu.

Za to vreme, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi odobrio je planove za nastavak rata u Gazi, na sastanku sa šefom Južne komande majorom Jaronom Finkelmanom.

Delegacija Hamasa će danas posetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je zvaničnik Hamasa, koji je tražio da ne bude imenovan.

Šef UNRVA Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze za šest meseci ubijeno više dece nego u svim svetskim konfliktima u poslednje četiri godine ukupno.

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povređeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Na Zapadnoj obali IDF je nastavio racije i hapšenja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Brod napadnut u Crvenom moru uspeo da nastavi plovidbu ka svom odredištu


Jedan trgovački brod prijavio je danas eksploziju u svojoj neposrednoj blizini u Crvenom moru, 54 nautičke milje severozapadno od jemenskog grada Moka.

Posada je na brodu potvrdila manja oštećenja sa kojima je uspešno nastavila  plovidbu ka svom odredištu, saopštila je Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), prenosi Rojters.

Britanska pomorska bezbednosna kompanija Ambrey saopštila je da je kontejnerski brod pod zastavom Malte na istom mestu bio meta tri rakete dok je putovao iz Džibutija ka gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, od sredine novembra 2023. godine više puta su lansirali bespilotne letelice i rakete na međunarodne trgovačke brodove koji plove u vodama Adenskog zaliva i u Crvenom moru, tvrdeći da dejstvuju u znak solidarnosti sa Palestincima koji su u Pojasu Gaze meta izraelskih vojnih napada.

Kompanija Ambrey je procenila da je današnji napad na brod izveden zbog trgovine sa Izraelom.

Napadi Huta na trgovačke brodove koji plove u vodama Crvenog mora poremetili su globalnu pomorsku trgovinu, primoravajući kompanije da preusmere svoje komercijalne flote na duže i skuplje rute oko južne Afrike.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su protivudare na položaje Huta u znak odmazde za napade jemenskih pobunjenika u Adenskom zalivu i u Crvenom moru.
 

Policija u Parizu prekinula je studentski skup podrške Palestini (VIDEO)

Organi reda naredili su studentima da prekinu protest, nakon čega je usledila oštra reakcija.

 

 

IDF: 15 raketa ispaljeno iz Libana

IDF kaže da je 15 raketa ispaljeno iz Libana u poslednjem napaduž. Nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Baraž od oko 15 raketa je nedavno lansiran iz Libana u Gornju Galileju, prema IDF-u.

Sirene su se oglasile u zajednicama Arab al-Aramše i Gornot Hagalil.

Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

(timesofisrael)

Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljada palestinskih zatvorenika

Predlog za primirje u Gazi predstavljen Hamasu uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

''Nadam se da će Hamas prihvatiti ovaj predlog'', poručio je on i dodao da ceo svet treba da pozove palestinsku grupu da to uradi.

On je tokom govora na specijalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

Kameron je ocenio da rukovodstvo Hamasa treba da napusti Pojas Gaze kako bi se otvorila mogućnost o pregovorima o dve države.

Egipatski ministar: Novi predlog o primirju je na stolu

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da se njegova zemlja nada uspehu novog predloga za primirje u Gazi, ali da čeka odgovore Izraela i Hamasa.

"Postoji predlog na stolu i na dve strane je da ga razmotre i prihvate“, rekao je Šukri u Rijadu.

Dodao je da je "predlog uzeo u obzir stavove obe strane i pokušao da izvuče umerenost".

Egipatski ministar: Nadamo se primirju u Gazi

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da se njegova zemlja nada predlogu za primirje i oslobađanje talaca u Pojasu Gaze, ali da čeka odgovor na predlog Izraela i Hamasa.

Dodao je da je "predlog uzeo u obzir stavove obe strane i pokušao da izvuče umerenost".

Wafa: Nastavljene racije na Zapadnoj obali, 12 Palestinaca pritvoreno

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su racije na Zapadnoj obali, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Kako se navodi, tokom noći pritvoreno je 12 Palestinaca u Hebronu, Tulkarmu, Dženinu i Jerihonu.

Huti gađali teretni brod pod zastavom Malte u Crvenom moru

Kontejnerski brod koji plovi pod zastavom Malte našao se na meti tri rakete dok je bio na putu izbeđu Džibutija i saudijskog grada Džeda, saopštila je danas britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambri. Firma je, zajedno sa Britanskom agencijom za pomorsku trgovinu (UKMTO), dobila informaciju o incidentu 54 nautičke milje od jemenskog grada Moha.

Ambri je ocenila da je plovilo gađano zbog poslovanja njegovog operatera s Izraelom.

Blinken: Nadam se da će Hamas prihvatiti izuzetno velikodušnu ponudu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Rijadu da se nada da će palestinski pokret Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o obustavi izraelske ofanzive u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

"Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane", rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi Tajms of Izrael. Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi.

Sežurne: Napreduju pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Francuski ministar spoljnih poslova Stefane Sežurne izjavio je danas da pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa napreduju.

"Stvari idu napred, ali uvek morate da budete oprezni u ovim razgovorima i pregovorima. Situacija u Gazi je katastrofalna i potreban nam je prekid vatre", rekao je Sežurne za Rojters.

 

SAD: Vidljiv napredak humanitarne situacije u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD primetile napredak humanitarne situacije u Gazi u prethodnim nedeljama, ali i pozvao Izrael da učini još. Blinken je u Rijadu na otvaranju Saveta za zalivsku saradnju arapskih država (GCC) rekao da je "najefektivniji način za olakšavanje humanitarne krize u Gazi postizanje prekida vatre" i da SAD nastavljaju napore da spreče širenje rata u Gazi.

Blinken na Bliskom istoku

AP/Tanjug

 

 

IDF: 20 raketa lansirano iz Libana, većina presretnuta

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je iz Libana ispaljeno 20 raketa.

Većina projektila je presretnuta, dok su neki pali na otvorenim područjima, navodi IDF.

U napadu nije prijavljena šteta niti ima povređenih.

IDF pogodio ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska tvrdi da je preko noći ponovo pogodila ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

Napadi su bili usmereni na infrastrukturu u Džabal Blatu i nekoliko zgrada koje koristi teroristička grupa u Marvahinu, navodi IDF.

SAD oborile pet dronova iznad Crvenog mora

Američka vojska oborila je rano jutros pet bespilotnih letelica iznad Crvenog mora, saopštila je Centralna komanda SAD na društvenoj mreži X.

Ovi dronovi su, kako navode, predstavljali neposrednu pretnju američkim, koalicionim i trgovačkim brodovima u regionu.

Wafa: U izraelskom bombardovanju Rafe 19 osoba poginulo

U tri izraelska bombardovanja protekle noći u Rafi u Pojasu Gaze poginulo je 19 civila, javlja palestinska novinska agencija Wafa.

Devetoro civila ubijeno je u bombardovanju porodične kuće u Rafi, dok je u istočnom delu grada u naselju Al Dženeina ubijeno četvoro civila, kao i šestoro u kampu za raseljena lica Šabura.

Palestinska agencija navodi da u bombardovanju ima i povređenih, među kojima su i žene i deca.

Prema navodima Rojtersa, koji se poziva na medicinske izvore, u tri bombardovanja je ubijeno 13 ljudi.

 

Blinken u poseti Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Rijad u okviru posete regionu.

Blinken će od danas do srede biti u poseti Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Izraelu, najavljeno je iz Stejt departmenta.

Kako je istaknuto, razgovaraće o tekućim naporima da se postigne prekid vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca.

Dodaje se da će razgovarati i o povećanju humanitarne pomoći koja se isporučuje Gazi.

"Sekretar će takođe naglasiti važnost sprečavanja širenja sukoba i razgovarati o tekućim naporima za postizanje trajnog mira i bezbednosti u regionu", poručuju iz Stejt departmenta.

 

Mediji: I izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu

Mediji prenose da je i izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu zajedno sa delegacijom Hamasa "kako bi se proces ubrzao".

Prethodno je juče visoki zvaničnik Hamasa potvrdio da će delegacija Hamasa danas posetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi.

 Ukazao je i da nemaju "većih problema" sa najnovijim predlogom Izraela i Egipta o primirju u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading