Izrael
Foto: Alo/Shutterstock

Pojas Gaze i Zapadna obala bili su pod udarima IDF-a i tokom prethodnog dana. Egipat posreduje u razgovorima o prekidu vatre u kojima sukobljene strane žele da diktiraju uslove sa nepomirljivih pozicija.

Hamas traži trajno povlačenje neprijateljske vojske, a Izrael oslobađanje talaca uz nastavak akcija u enklavi.

Vašington tvrdi da zvanični Tel Aviv sprovodi politiku koja odražava stavove domaće javnosti, dok Palestincima garantuje da će nakon trenutnog mira i puštanja zatočenika uslediti i okončanje rata.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Delegacija Hamasa večeras odlazi iz Kaira

Delegacija Hamasa najavila je da će napustiti Kairo večeras nakon završetka poslednje runde pregovora o primirju.

Palestinski militantni pokret naveo je u saopštenju naveo da se vraća u Dohu gde će se konsultovati sa svojim rukovodstvom.

Brod sa više od 5.000 tona pomoći za Gazu isplovio iz Turske

Brod koji prevozi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze isplovio je danas iz južne Turske ka palestinskoj enklavi.

Ukupno 5.066 tona pomoći, uključujući hranu, proizvode za negu beba, vreće za spavanje i robu bez glutena utovareno je na brod u međunarodnoj luci Mersin pod vođstvom turskog Crvenog polumeseca.

Govoreći na ceremoniji pred polazak "11. broda dobrote", zamenik predsednika turskog Crvenog polumeseca Ramazan Sajgili rekao je da će organizacija u budućnosti poslati još jedno plovilo u Gazu, prenosi Anadolija.

''Šaljemo najveći tonažni brod kojim smo ikada plovili. Operacija pomoći Turske će se nastaviti sve dok se poslednji stanovnici Gaze ne vrate svojoj kući i ne pronađu mir“, dodao je Sajgili.

Očekuje se da će brod biti na moru oko dva dana dok plovi do egipatske luke Al-Ariš, iz koje će njegov sadržaj biti prebačen u Gazu.

Skoro 34.700 Palestinaca je ubijeno u Gazi od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, od kojih su većina žene i deca, prema podacima palestinskih vlasti. 
UN navodi da je 85 odsto stanovništva enklave raseljeno, a suočava se sa manjkom hrane, pijeće vode i lekova.
 

Lazarini: Izrael nastavlja da "uskraćuje humanitarni pristup UN-u“

Šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) kaže da izraelske vlasti i dalje odbijaju humanitarni pristup Gazi.

Filipeu Lazariniju je naveo da mu je po drugi put ove nedelje odbijen ulazak u enklavu, ističući "pojačano uskraćivanje humanitarnog pristupa i napade na humanitarne radnike i konvoje“.

"Samo u protekle dve nedelje zabeležili smo 10 incidenata koji su uključivali pucanje na konvoje, hapšenja osoblja UN, maltretiranje, skidanje do gole kože, pretnje oružjem i duga odlaganja na kontrolnim punktovima koji su primorali konvoje da se kreću u mraku ili su bili prinuđeni da se vrate”, naveo je, između ostalog, Lazarini na platformi Iks (Tviter).

Tajms ov Izrael: Direktor CIA hitno putuje u Dohu, pregovori u Kairu na "ivici kolapsa"

Šef CIA Bil Berns putuje u Dohu na hitan sastanak sa katarskim premijerom Muhamedom el Tanijem u vezi sa tekućim pregovorima o oslobađanju talaca i sporazumu o privremenom primirju u Gazi, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Tajms ov Izrael.

Njegova poseta dolazi u trenutku kada su razgovori "blizu kolapsa“, dodaje zvaničnik, nakon što je Hamas rekao da njegova delegacija odlazi iz Kaira u Dohu, gde će održati dalje konsultacije o stavu palestinske grupe o sporazumu.

Hezbolah ponovo ispalio baraž raketa na Izrael

Baraž od oko 40 raketa ponovo je ispaljen iz Libana na Izrael, a neke od raketa su presretnute, saopštava IDF.

Nema izveštaja o povređenima u napadu.

IDF je prvobitno saopštila da je lansirano oko 65 raketa, ali je kasnije taj broj smanjila na 40.

Odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah.

Ranije danas, Hezbolah je ispalio 20 raketa na Kirijat Šmonu.

Iranska raketa u akciji

 

 

BEZ POMAKA U RAZGOVORIMA Izrael ne pristaje

Lideri palestinske militantne grupe Hamas nisu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rat u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici.

3Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora, rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namerom da postigne dogovor, "ali ne po svaku cenu", prenosi Rojters.

Izrael

Tanjug

 

 

Netanijahu: Izrael neće pristati na kraj rata i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi u okviru dogovora o taocima, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa.

"Izrael ne može da prihvati ovo. Nismo spremni da prihvatimo situaciju u kojoj jedinice Hamasa izleću iz svojih bunkera, preuzimaju ponovo kontrolu nad Gazom, obnavljaju vojnu infrastrukturu i obnavljaju pretnju građanima Izraela u obližnjim zajednicama (pored Gaze), u gradovima na jugu Izraela, ali i svim delovima naše zemlje", rekao je Netanijahu u video obraćanju, a prenosi Tajms of Izrael.

Bez dogovora Izraela i Hamasa, sutra nova runda pregovora

 Pregovori predstavnika Izraela i Hamasa u Kairu završeni su za danas bez dogovora, a sutra sledi nova runda, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik palestinske militantne grupe. ''Nije bilo pomaka, dnevni pregovori su završeni. Sutra će početi nova runda'', rekao je zvaničnik Hamasa, prenosi Al Džazira.

Izrael je preliminarno prihvatio uslove za koje je prethodno drugi izvor Hamasa rekao da uključuju puštanje na slobodu između 20 i 33 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika i primirje u trajanju od nekoliko nedelja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading