PLJAS! PUTINOVA ŠAMARČINA ZAPADU Američki tenkovi na Crvenom trgu u Moskvi!
Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Na Dan pobede 9. maja, kada Rusija tradicionalno obeležava trijumf nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, biće prikazana ratna mašinerija a dva dana ranije, u utorak 7. maja, održaće se i inauguracija predsednika Vladimira Putina koji je nedavno na predsedničkim izborima produžio svoj mandat do 2030. godine.

Na današnjoj ceremoniji u Moskvi koja služi kao generalna proba, prikazano je zaplenjeno teško naoružanje Ukrajine koja je ta oklopna vozila i tenkove dobila od svojih zapadnih saveznika.

Prošlogodišnja ceremonija Dana pobede nije ostala upamćena Rusima u lepom sećanju zbog niza poraza i zbog ukrajinske kontraofanzive koja je bila najavljivana. Međutim, godinu dana kasnije, situacija na frontu je dijametralno suprotna.

Dan pobede nosi posebnu važnost u ruskom narodu od početka rata u Ukrajini zbog porasta militarizacije u državi kao i pokušaja Vladimira Putina da izjednači lidere Ukrajine sa nacistima iz Drugog svetskog rata. Kako navode analitičari, on pokušava svom narodu i ostatku sveta da prikaže rusku vojsku kao jedinicu koja "oslobađa svet" u svojoj takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Ovog puta je kod Crvenog trga u Moskvi, izloženo i zaplenjeno oružje koje je Ukrajina dobila od svojih zapadnih saveznika. Kako se vidi na fotografijama, prestonica Moskve prepuna je velikih crvenih zastava na kojima piše "Pobeda" i "Naša pobeda neizbežna".

Analitičari navode da postoji kontradiktornost u ovom prikazivanju oružja sa zapada. Kako kažu, ruski propagandisti stalno govore kako je kvalitet tog naoružanja upitan, dok se istovremeno na "sva zvona" govori o velikom uspehu nad istom tom ratnom mašinerijom sa zapada koja je ili uništena ili završila kao "eksponat" na Crvenom trgu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading