Boing 757
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Italijanska policija zaplenila je danas 130 miliona evra od dva direktora avio-kompanije Itavia, koja je bankrotirala nakon nesreće 1980. u kojoj je poginula 81 osoba iznad južnog italijanskog ostrva Ustica, saopštili su danas tužioci u Milanu.

Zaplena je obavljena u okviru građanskih sudskih postupaka, koji su završeni 2023. godine kada je ministarstvima saobraćaja i odbrane naređeno da isplate 330 miliona evra ugašenoj avio-kompaniji Itavia.

Naknada je imala za cilj namirenje poverilaca kompanije, koja je zatvorena šest meseci nakon katastrofe.

Prema izjavi milanskih tužilaca, dvojica neimenovanih biznismena, koji su postali većinski akcionari u Itaviji dok je kompanija bila u vanrednoj upravi, oštetili su kompaniju za 130 miliona evra koje su navodno iskoristili za sopstvene interese.

- Konkretno, finansiranje od 130 miliona evra je takođe delimično iskorišćeno za otplatu bankarskog kredita koji su njih dvojica koristili za sticanje većinskog udela u Itaviji - poručila je policija. Itavia je zatvorena 1980, nakon eksplozije aviona DC-9 na putu iz Bolonje u Palermo, a uzrok nesreće i dalje nije razjašnjen.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading