Kremlj
Foto: Printscreen/Printscreen

Jedna od mera predviđa zabranu korišćenja sistema za prenos finansijskih poruka Centralne banke Rusije.

Prema izveštaju agencije Bloomberg, novi paket sankcija mogao bi uključivati stroža ograničenja na izvoz manganove rude i drugih retkih komponenti, kao i zabranu uvoza helijuma iz Rusije. Evropski izvoznici možda će biti obavezni da pojačaju kontrolu trgovine. Ako ne uspeju da spreče zaobilaženje sankcija, EU može preduzeti mere protiv njih, prenosi Komersant.

Osim toga, paket može obuhvatiti zabranu finansiranja političkih partija, analitičkih centara i drugih organizacija iz Rusije. Ovo bi trebalo da ograniči neke krajnje desne evropske partije čiji se zvaničnici sumnjiče za primanje sredstava iz Rusije. Novi paket takođe predlaže zabranu rada u EU transportnim kompanijama u kojima Rusija ima najmanje 25% vlasničkog udela.

Novi paket može sadržati i sankcije protiv Belorusije, uključujući zabranu uvoza navigacionih tehnologija i luksuznih predmeta, izvoza sirove nafte i dijamanata, kao i zabranu svih transakcija koje bi mogle povećati industrijski potencijal zemlje.

Ministar spoljnih poslova Švedske, Tobias Bilštrem, izjavio je u aprilu da bi zabrana uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije u Evropu mogla biti jedna od mera narednog, 14. paketa sankcija EU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading