NOĆNA MORA ZA AMERIKANCE TEK POČINJE Suočavaju se sa velikim problemom
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

- Uprkos njihovoj ulozi da zamene napadne podmornice klase Los Anđeles i protiv sovjetske podmornice klase Akula, izgrađene su samo tri podmornice klase Seavolf zbog njihove značajne cene, koje su trošile četvrtinu vojnog budžeta za izgradnju tokom 1990-ih.

-Ova odluka da se ograniči proizvodnja došla je pošto su se investicije pomerile ka skupljim nosačima aviona klase Ford, uprkos sve većoj efikasnosti strategija protiv pristupa/odbijanja područja od strane protivnika koje potencijalno potkopavaju korisnost nosača u zonama sukoba.

Podmornice američke mornarice klase Seavolf se široko smatraju najboljim brodovima koji su ikada „trčali u tišini, trčali duboko“. Sa 3,5 milijardi dolara po podmornici, ovi podmorski demoni drže ruske i kineske ratne planere budnima noću.

Podmornice klase Seavolf obično su opremljene snažnim teškim torpedima Mark 48 od 533 mm. Naoružani su i protivbrodskim projektilima Harpun, a platforma može ispaliti krstareće rakete Tomahavk na ciljeve na kopnu. Podmornice klase Seavolf mogu krstariti pod vodom brzinom od zapanjujućih 35 čvorova, ili 20 čvorova kada su opremljene za tiho trčanje.

Dizajnirana 1983. godine da odgovori na sovjetske napadne podmornice kao što je sveprisutna klasa Akula, klasa Seavolf je bila namenjena da zameni stare napadne podmornice klase Los Anđeles. Vašington je planirao da izgradi i postavi oko 30 ovih tehnoloških čuda tokom jedne decenije.

Međutim, nakon 41 godine postojanja, u upotrebi su samo tri podmornice klase Seavolf.

Razlog zašto je tako malo ovih smrtonosnih podmornica je njihova visoka cena po jedinici. Devedesetih godina prošlog veka, klasa Seavolf je činila oko 25% celokupnog građevinskog budžeta američke mornarice. Naravno, imajući u vidu gorivo iz noćne more koje klasa Seavolf služi za dva najveća geostrateška izazivača Amerike — Rusiju i Kinu — izaziva lakovernost da bi bilo Kongres ili Pentagon verovali da je novac mogao biti bolje potrošen.

Umesto da investira u dinamičnu klasu Seavolf, američka vlada je odlučila da investira u bogato finansiran program nosača aviona mornarice. Po početnoj ceni od 13 milijardi dolara po brodu i dodatnih 700 miliona dolara godišnje, američka mornarica je odlučila da izgradi nosač aviona klase Ford. Za istu cenu, sa 3,5 milijardi dolara po jedinici, mornarica je mogla da izgradi još četiri podmornice klase Seavolf.

Zbog pojave i usavršavanja sposobnosti glavnih američkih strateških rivala protiv pristupa/uskraćivanja područja, sva ulaganja u nove nosače aviona su u osnovi gubitak. Ako Kina ili Rusija mogu ozbiljno da ugroze bezbednost američkih nosača aviona, Vašington će držati ta sredstva daleko od bilo koje ratne zone, stvarajući ogroman jaz u svojim sposobnostima za projektovanje moći.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading