Moskva
Foto: EPA/EPA/ MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ovo je saopštila je za RIA Novosti bugarska ambasada u Moskvi, komentarišući izveštaje o kašnjenju u izdavanju takvih viza u Rusiji.

- Konzularno odeljenje bugarske ambasade u Rusiji obaveštava da Bugarska Rusima izdaje šengenske vize koje važe za putovanja u Bugarsku i sve zemlje Šengena - saopštilo je diplomatsko predstavništvo.

U aprilu je bugarsko diplomatsko predstavništvo u Rusiji najavilo da će od 2. aprila početi da prima zahteve za šengenske vize. Udruženje turoperatora Rusije saopštilo je u sredu da Bugarska još uvek ne izdaje Rusima šengenske vize, važeće za putovanja u druge zemlje sporazuma, uprkos činjenici da je njihovo izdavanje trebalo da počne početkom aprila.

Prema odluci Saveta EU , Rumunija i Bugarska su uključene u šengenski prostor, ali su za sada granične kontrole za ove zemlje ukinute samo na morskim i vazdušnim granicama, dok su takve kontrole ostale na kopnenim granicama. Evropska komisija očekuje da će odluka o punoj integraciji Rumunije i Bugarske u šengenski prostor biti doneta ove godine, prenose RIA Novosti.

Kako su ranije preneli evropski mediji, dalja integracija Rumunije i Bugarske zavisiće od ispunjavanja uslova za suzbijanje ilegalnih migracija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading