PUTINOVA PROMENA TAKTIKE ŠOKIRA ZAPADNI SVET Britanci otkrivaju koji je plan Rusije
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

"Od 2014. godine ruski strateški cilj u Ukrajini je ostao konzistentan - kontrola nad susedom. U periodu od 2014. do 2021. godine taj cilj su pokušavali da postignu subverzijom, zaoštravanjem neproglašenog rata u Donbasu i aneksijom Krima", navodi se u izveštaju.

"LAKŠE JE PRIČATI NEGO SLUŠATI" Putin iskreno o svom govoru

Međutim, početkom rata ruski planovi su se promenili, tvrde obaveštajci.

"24. februara 2022. godine Rusija je prešla na novi pristup i pokrenula veliku invaziju sa ciljem okupacije cele zemlje i svrgavanja vlasti u Kijevu. Do aprila iste godine Rusija je shvatila da je taj plan propao, pa je počela da se fokusira na širenje i formalizaciju vladavine nad Donbasom i južnim regijama. Ostvarivala je spor napredak uz ogromne gubitke", navode britanski obaveštajci.

"Računaju na dugoročnu operaciju"

"U poslednjim nedeljama Rusija je verovatno opet promijenila taktiku. Ruska kampanja sad je prvenstveno usmerena na degradaciju ukrajinske vojske, a ne na osvajanje značajnih delova teritorija", stoji u izveštaju.

"Rusko vodstvo verovatno računa na dugoročnu operaciju, pri čemu računaju da će ruska prednost u brojnosti populacije i resursima pre ili kasnije iscrpiti Ukrajinu", zaključuju britanski obavještajci.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading