Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Nastavljaju se sukobi na istoku Ukrajine, a najžešće borbe tokom prethodnog dana vođene su u Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. 

Moskva tvrdi je zauzela selo Novobahmutovku u Donjeckom regionu, kao i da su najmanje četiri osobe poginule u ukrajinskom granatiranju gradova i sela u područjima Zaporožja i Hersona. 

Sa druge strane, glavnokomandujući Vojske Ukrajine Oleksandar Sirski navodi da se situacija na terenu pogoršala i da trupe zauzimaju nove pozicije zapadno od Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.

Dok traju borbe, Kijev iščekuje američku isporuku oružja i municije i nada se da će najavljeni sporazum o bezbednosnim garancijama sa Sjedinjenim Državama biti najčvršći međunarodni dogovor za odbranu zemlje.

Kremlj je demantovao navode da bi ustupio pojedine osvojene teritorije u zamenu za odmrzavanje dela zamrznute ruske imovine na Zapadu. 

Volodomir Zelenski nastavlja diplomatsku misiju i u Evropskoj uniji, a ukrajinski predsednik smatra da je država, u tom pogledu, ispunila sve uslove za faktički početak pregovora o pristupanju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Stoltenberg u Kijevu: Nismo ispunili obećano, oružje će stići

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, tokom nenajavljene posete Ukrajini, da zemlje članice tog saveza u poslednjim mesecima nisu ispunile obećanja o vojnoj pomoći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povećati.

"Biću veoma iskren i prema predsedniku Zelenskom i u parlamentu i reći da NATO saveznici poslednjih meseci nisu isporučili ono što smo obećali. SAD su potrošile šest meseci da dogovore paket, a eropski saveznici nisu isporučili municiju koju smo obećali. Ali sada sam uveren da će se stvari promeniti, rekao je on u vozu kojim je doputovao u Kijev.

Rekao je da očekuje i druge "nove obaveze".

"To će napraviti razliku - kao što je nedostatak podrške napravio razliku, rekao je on, aludirajući na ukrajinske neuspehe na bojnom polju.

Naveo je i da su "Rusi platili visoku cenu za marginalnu teritorijalnu dobit" i ocenio da i Ukrajina i dalje može "da preokrene stvari.

"Još nije kasno da Ukrajina prevlada i zato je toliko hitno da NATO saveznici sada učine ono što smo obecali i da te obaveze pretvorimo u stvarne isporuke oružja i municije", poručio je on.

Stoltenberg će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a trebalo bi da se obrati i u parlamentu.

Ovo je njegova treća poseta Ukrajini od početka rata.

Posmatrači UN: Ostaci balističke rakete proizvedene u Severnoj Koreji pale u Harkov

Ostaci iz rakete koja je 2. januara pala u ukrajinski grad Harkov bili su od severnokorejske balističke rakete serije Hvasong-11, naveli su posmatrači Ujedinjenih nacija u izveštaju dostavljenom Savetu bezbednosti UN u koji je Rojters imao uvid.

ALARMANTNA SITUACIJA U ODESI Ukrajinci javljaju o eksplozijama!

Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdevanja municijom.

''Pravovremeno podržite našu vojsku. Još uvek ne vidim ništa pozitivno. Ima zaliha, polako stižu, ali proces treba ubrzati'', poručio je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Kijevu.

On je takođe istakao potrebu za zalihama sofisticiranih sistema za lansiranje PVO "patriot" koji Kijev želi da dobije od svojih saveznika da se suprotstavi ruskim dalekosežnim raketama i dronovima.

Rekao je da je Kijev postigao određeni napredak u nabavci raketa za sistem "patriot", ali da i dalje fale lanseri koji ispaljuju rakete.

SAD su prošle nedelje odobrile paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, podseća Rojters.

Predsednik Ukrajine napomenuo je da su se trupe povukle iz tri sela na istoku zemlje gde je u toku ruska ofanziva.

''Ruska vojska pokušava da iskoristi situaciju dok čekamo zalihe od naših saveznika i zato brza isporuka znači stabilizacija fronta. Rusija se sprema za ofanzivne akcije'', ocenio je Zelenski.

Novi brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Oružane snage Rusije oslobodile su selo Semjonovka u DNR;

-Jedinice grupe Jug poboljšale su položaj duž linije fronta;

-Jedinice grupe "Zapad" zauzele su povoljnije položaje i porazile položaje tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde;

-Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug izgubile oko 395 vojnika;

-Jedinice grupe Centar odbile su 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

-Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar dostigli su 370 vojnika;

-Ruska protivvazdušna odbrana oborila je 22 bespilotne letelice;

-Grupa "Istok" pogodila je položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane kod Staromjorskog i Vodjanova u DNR i zauzela povoljnije položaje;

-Ruske oružane snage su pogodile pogon za sklapanje ukrajinskih dronova, kao i ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 110 regiona.

Poljski poljoprivrednici obustavili višemesečnu blokadu granice sa Ukrajinom

Posle više meseci, poljski poljoprivrednici obustavili su blokadu graničnog prelaza sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar poljoprivrede pozdravio je napore Poljske na obustavljanju blokade i objavio da su odblokirani svi granični prelazi sa Poljskom.

Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su selo zauzele jedinice "Centar", prenose RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Novobahmutovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koje je bilo ključna tačka u borbi proteklih dana.

Generalštab: Više od 130 okršaja sa ruskim snagama

Tokom proteklog dana na frontu je došlo do 131 okršaja sa ruskom vojskom. Avijacija Odbrambenih snaga pogodila je 13 područja na kojima se nalaze neprijateljske snage, objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Prema tom izveštaju, izvedeno je više od 108 raketnih napada na položaje ukrajinske vojske i naseljena mesta.

Tokom proteklog dana vazdušnim udarima pogođeno je više naselja u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Hersonskoj oblasti.

Rusi evakuišu više od 10 američkih "trofeja" iz okoline Berdičija

Više od 10 jedinica oštećene ili skoro izgorele opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući američke tenkove Abrams, biće evakuisano iz okoline Avdejevke, rekao je za TASS savetnik predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

"U okolini Berdičija još nekoliko oštećenih ili skoro izgorelih Abramsa i Bredli čekaju evakuaciju. Tamo ima više od 10 jedinica", rekao je Kimakovski.

Oslobođena Semjonovka

"Jedinice vojne grupacije 'Centar' oslobodile su naselje Semjonovka Donjecke Narodne Republike i porazile formacije 68. pešadijske, 23. i 115. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, formacije 109. brigade teritorijalne odbrane i formacije plaćenika Legije stranaca u blizini naselja Novoaleksandrovka, Arhangeljskoje, Tarasovka i Zavetnoje DNR," navodi se u saopštenju MO RF.

UAE i Ukrajina završili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina su završili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu, navodi se u danas objavljenom zajedničkom saopštenju obe zemlje pred formalno potpisivanje ugovora.

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA) će ukloniti ili smanjiti carine na niz dobara i proizvoda, ukloniti trgovinske barijere i olakšati pristup tržištu izvoznicima iz obe države, navodi se u saopštenju.

Obratio se Sirski: Najteže je na ovim oblastima

Oleksandr Sirski rekao je da su se kijevske trupe vratile na nove položaje zapadno od tri sela na istočnom frontu, pošto se situacija na liniji fronta pogoršala.

Sirski je rekao da su "najteže" oblasti zapadno od Marijinke koju je okupirala Rusija i severozapadno od Avdijevke, grada koji su ruske snage zauzele u februaru.

Tenkovski okršaj u blizini Harkova

Tenkisti iz grupe trupa koja pokriva rusku granicu neprekidno gađaju položaje neprijatelja koji pokušavaju da se ukopaju u blizini Harkova i u pograničnim oblastima, rekao je za RIA Novosti komandant tenkovskog bataljona, prenose RIA novosti. 

„Neprijatelj se približava granici i počinje da se ukopava. Da bismo sprečili neprijatelja da se ukopa, mi gađamo kako ne bi mogao da se učvrsti na ovom mestu“, rekao je komandant.

DIU: Dve ruske dizel lokomotive izgorele u Orenburgu i Vladikavkazu

Dve ruske dizel lokomotive izgorele su u Orenburgu i Vladikavkazu nakon što su ih u dva odvojena incidenta zapalila nepoznata lica, saopštila je Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine (DIU). Ukrajinska služb navodi da su nepoznata lica danas zapalila dizel lokomotivu 2TE10M u gradu Orenburgu u Orenburškoj oblasti u Rusiji, a da se sličan incident dogodio dva dana ranije u glavnom gradu Severne Osetije, Vladikavkazu, kada je tokom noći izgorela lokomotiva CHME-3.

DIU ocenjuje da uništavanje voznog parka ruske železnice smanjuje vojne logističke mogućnosti Rusije, prenela je Ukrajinska pravda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading