Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Na ukrajinskom frontu borbe ne prestaju. Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana severoistočnu oblast Sumi, pri čemu je jedna osoba poginula, a četvoro ranjeno, među kojima i dvoje dece.

S druge strane, vlasti u Lugansku tvrde da su ukrajinske snage izvele napad na skladište nafte na periferiji grada, zbog čega je došlo do požara.

Prethodno su ukrajinske kontraobaveštajne službe, kako tvrde, uhapsile ruske agente i osujetile planove ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) da eliminiše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva saopštio je da je, analiziranjem severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala od kraja decembra 2023. do kraja februara 2024. godine, utvrđeno da je stopa njihove neuspešnosti visoka.

“Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu”, navedeno je iz kancelarije tužilaštva.

U Moskvi je održana peta inauguracija Vladimira Putina, koji je u obraćanju na svečanosti smisao svog rada nazvao “spasavanjem Rusije i naroda zemlje”, zahvalivši se na podršci onima koji se bore za otadžbinu.

Govor je završio rečima: "Zajedno ćemo pobediti".

U Evropi je postignut dogovor da se oko 90 odsto prihoda dobijenih od ruske imovine zamrznute u Evropskoj uniji iskoristi za kupovinu naoružanja za Ukrajinu.

Američki zvaničnik Džon Kirbi je poručio da je najbolji način da Rusija zaštiti svoje trupe od udara oružja zapadne proizvodnje - “da ih povuče sa teritorije Ukrajine“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Britanija proteruje ruskog atašea za odbranu

Britanija je danas saopštila da će proterati ruskog atašea za odbranu, ukinuti diplomatski status za pojedine nekretnine i ograničiti diplomatske vize za predstavnike Ruske Federacije.

''Proteraćemo ruskog atašea za odbranu, koji je neprijavljeni vojni obaveštajac. Uklonićemo status diplomatskih prostorija sa nekoliko nekretnina povezanih sa Rusijom i nametnućemo nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući i vreme koje ruske diplomate mogu da provedu u Britaniji'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli u parlamentu.

Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila zakone o mobilizaciji, ratnom zakonodavstvu

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je predlog zakona o produženju ratnog zakonodavstva i mobilizacije u Ukrajini na 90 dana, saopštio je danas poslanik Aleksej Gončarenko.

Gončarenko je precizirao da je 339 poslanika glasalo za produženje ratnog zakonodavstva, dok je 336 glasalo za produženje mobilizacije. Poslanik Jaroslav Železnjak najavio je na svom Telegram kanalu da će ratno zakonodavstvp i mobilizacija biti produženi do 11. avgusta.

Moskva: Rusija izvela udare na energetske i vojno-industrijske objekte Ukrajini

Ruska vojska izvela je jutros masovni udar na energetske objekte i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. "Kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim objektima, Oružane snage Ruske Federacije su jutros izvele grupni udar preciznim oružjem dugog dometa na moru i vazduhu, vazdušno-balističkim hipersoničnim raketnim sistemom Kinžal, kao i bespilotnim letelicama na energetske objekte i preduzećima vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Rusija: I dalje tražimo depolitizovanu i transparentnu istragu o Severnom toku

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će Moskva nastaviti da traži "depolitizovanu i transparentnu" istragu o eksplozijama na dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u septembru 2022. godine Zaharova je dodala da su Švedska i Danska, koje su obustavile svoje istrage ove godine, odbile saradnju sa Rusijom po tom pitanju, prenosi TASS.

"Nadamo se da će zainteresovane strane ponovo razmotriti svoje pozicije, napustiti politizaciju i sarađivati", rekla je Zaharova.

Zaharova: Francuske trupe u Ukrajini bi bile legitimna meta

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahatova izjavila je danas da bi, ako bi francuski predsednik Emanuel Makron poslao francuske trupe u Ukrajinu, one bile legitimna meta ruske vojske.

Govoreći o Makronovoj izjavi iz februara da ne bi isključio slanje francuskih trupa u Ukrajinu, Zaharova je rekla da je "karakteristično za Makrona da objasni ovu retoriku željom da se stvori nekakva "strateška neizvesnost" za Rusiju", prenosi RIA Novosti.

Rumunija razmatra slanje "Patriota"


Rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio je da je spreman da razmotri mogućnost predavanja Ukrajini PVO sistema "Patriot", prenosi Rojters. "Predsednik Bajden je pomenuo to tokom našeg sastanka, a ja sam odgovorio da sam otvoren za diskusiju.

Trebalo bi da razgovaram o tome sa Vrhovnim savetom odbrane da bi razumeli šta možemo da ponudimo, a šta možemo da dobijemo zauzvrat, jer je neprihvatljivo da Rumunija ostane bez protivvazdušne odbrane", izjavio je Johanis. Predsednik je dodao da se diskusija o tome ko može da prebaci "Patriot" u Ukrajinu traje već nekoliko nedelja.

Rusija kaže da će ciljati francuske trupe ako budu poslate u Ukrajinu

Rusija je upozorila Francusku da će, ako predsednik Emanuel Makron pošalje trupe u Ukrajinu, ruska vojska na njih gledati kao na legitimne mete.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija već vidi sve veći broj francuskih državljana među poginulima u ratu u Ukrajini.

Poljska: Priveden navodni dezerter iz Rusije

Poljski Biro za nacionalnu bezbednost saopštio je danas da je priveden navodni "ruski dezerter" na granici sa Belorusijom. Muškarac je kod sebe imao ruska dokumenta, uključujući i ugovor sa oružanim snagama, prenose RIA Novosti.

"Reč je o muškarcu starom 41 godinu koji je ilegalno prešao granicu između Belorusije i Poljske. Preduzimaju se dalje radnje protiv njega", saopštile su granične službe Rusije.

Zelenski se obratio naciji povodom Dana pobede nad fašizmom

 

 

"Neprijatelj ne odustaje"

Najmanje šest osoba povređeno u masovnim ruskim napadima, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Neprijatelj ne odustaje od svojih planova da Ukrajince liši još jednog masovnog napada na našu energetsku industriju", napisao je na Telegramu ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Ti napadi su bili usmereni na proizvodnju i prenos električne energije u regionima Poltava (istok), Kirovograd (centar), Zaporožje (jug), Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica (zapad).

Zelenski: Rusija noćas napala sa 50 raketa i 20 dronova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći lansirala 50 raketa i 20 dronova na ukrajinsku infrastrukturu.

 

 

Ruski napad naneo ozbiljnu štetu ukrajinskim elektranama

Vazdušni napad Rusije izazvao je ozbiljno oštećenje na opremi u tri termoelektrane, saopštila je najveća ukrajinska privatna elektroprivredna kompanija DTEK.

"Oprema je ozbiljno oštećena. Energetski inženjeri trenutno rade na eliminisanju posledica napada“, saopšteno je iz kompanije.

Zelenski: Zelenortska Ostrva prva afrička država na samitu mira u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su Zelenortska Ostrva prva afrička država koja je potvrdila prisustvo na samitu u Švajcarskoj o postizanju mira u Ukrajini od 15-16. juna.

"Zelenovrtska Ostrva su prva afrička država koja je potvrdila svoje učešće na mirovnom samitu. Svaki kontinent će biti predstavljen na našem samitu u Švajcarskoj, različite države, male ili velike, one koje su jasno pokazale svoju podršku međunarodnom pravu ili one koje će to uraditi", napisao je Zelenski u utorak na svom Telegram kanalu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading