Ruski jezik
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nastavio je sa rekonstrukcijom vlade i smenio je dvojicu ministara!

Kako je preneo portal "Politico.eu", Zelenski je smenio ministra poljoprivrede Mikolu Solskog i ministra za infrastrukturu Oleksandera Kubrakova.

Smena je usledila nekoliko nedelja nakon što je predsednik Ukrajine najavio da će uslediti promene u vlasti i da je državnim institucijama potrebna rekonstrukcija. Smena ministara je potvrđena u parlamentu u Kijevu.

Solski je bio u kabinetu premijera Denisa Šmihala od 2022. godine, a Kurbakov je bio u vladi od 2021. Ukrajinska kancelarija za borbu protiv korupcije je u aprilu navela da je Solski umešan u nezakonitu akviziciju od 291 milion grivni (oko 6,9 miliona evra) državnog zemljišta. Nekoliko dana kasnije ministar poljoprivrede je uhapšen i potom pušten uz kauciju od 75,7 miliona grivni.

Solski je demantovao optužbe, a već sutradan nakon hapšenja je ponudo ostavku. Kurbakov čiji je zadatak obnova infrastrukture u ratu koji traje već više od dve godine smenjen je na iznenađenje većine.

"Spreman sam na otvoren dijalog i detaljan raport o radu svog ministarstva u svim oblastima koje su bile moja odgovornost", naveo je Kurbakov u poruci koju je objavio na društvenim mrežama.

On je naveo da ni predsednik Volodimir Zelenski, niti njjegova partija, kao ni premijer Ukrajinie nisu sa njim razgovarali pre smene.

Sam predsednik Volodimir Zelenski je u martu najavio da će ubrzo doći do preomena u vlasti u Kijevu:

"Nastavićemo sa rekonstrukcijama državnih institucija2, poručio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading