oklopno vozilo
Foto: Printscreen/Xmreža

Uskoro su se slično “nadograđeni” tenkovi – mnogi i sa radio ometačima – pojavili duž čitavog fronta u ratu.

Rusi ova bizarna vozila nazivaju “carevim roštiljem”, dok ih Ukrajinci nazivaju “tenkovi kornjače”. Sada, mesec dana nakon što su se pojavili u ruskoj zimsko-prolećnoj ofanzivi, ovi tenkovi dobili su još jedan sloj improviziranog oklopa: metalne rešetke povrh oklopa od čvrstog metala.

Tenkovi kornjače postaju sve veći i sve neobičniji. To ne znači da oni ne ispunjavaju svoj navodni primarni zadatak. Opremljeno metalnim valjcima za aktiviranje mina, ovo vozilo “se koristi kao vozilo za raščišćavanje mina pre dolaska jurišnih grupa,” objašnjava istoričar za oružje Metju Mos.

"Suludo dobro funkcioniše"

Slojevi improvizovanog oklopa postavljaju se u radionicama u blizini fronta, a njihov zadatak je da zaštiti tenkove od 100.000 eksplozivnih FPV dronova koje Ukrajinci svakog meseca bacaju na Ruse.

“Svi se smeju toj konstrukciji, ali to zapravo suludo dobro funkcioniše,” stoji u jednom ukrajinskom kanalu na Telegramu.

“Mnogo FPV dronova potroši se na samo jedan tenk.”

Tenkovi kornjače su adaptacija. Problem je u tome što su oni adaptacija na tek jednu pretnju. Dokle god ukrajinske trupe nemaju dovoljno artiljerije i protivtenkovskih raketa, zbog čega tu nestašicu moraju da nadoknade velikim brojem FPV dronova lokalne izrade, tenkovi kornjače imaju solidne prognoze da će preživeti napade.

Ipak, Republikanci u američkom Kongresu napokon su, nakon šest meseci blokade, odobrili nove pakete pomoći za Ukrajinu u vrednosti od ukupno 61 milijardu dolara. To znači da će ukrajinske brigade uskoro dobiti mnogo novih raketa i granata. Pentagon je već poslao paket municije u vrednosti od milijardu dolara.

Dvostruki oklop tenkova kornjača može ih zaštititi od laganih FPV dronova, ali “oklopi su slabašna zaštita od bilo čega drugoga,” govori Mos. Ovaj oklop mogao bi biti pogotovo beskoristan protiv moćnih raketa Džavelin, posebno dizajniranih za probijanje kroz nekoliko slojeva zaštite.

Ne treba računati na to da će posada ovih tenkova uspeti da izbegnu Džaveline. Ne samo da su njihova improvizovana vozila teška i spora, već nedavni snimci dodatno pokazuju koliko posade slabo vide kroz sav taj silni improvizovni oklop. Vidljivost je toliko loša da je jedna posada pogrešno skrenula usred napada, udaljivši tenk od ukrajinskih linija koje su Rusi napadali.

Alo.rs/Index

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading