NEMAČKA I DALJE ĆUTI O STRAŠNOM NAPADU Odbili poziv svetske sile da se sprovede istraga
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Teroristički napad na Severni tok već istražuje nemačko tužilaštvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u odgovoru na zahtev RIA Novosti o inicijativi Kine za sprovođenje međunarodne istrage pod okriljem UN.

- Istraga je već u toku – od strane federalnog generalnog tužioca - odgovorila je pres služba diplomatskog resora.

Nikakve informacije o incidentu

Ovaj odgovor je standardan tokom čitave istrage o sabotaži na gasovodu u poslednjih godinu i po dana, nemačke zvanične agencije nisu dale nikakve informacije o incidentu.

Zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Geng Šuang rekao je u petak tokom sastanka Saveta bezbednosti da Kina poziva na brzo pokretanje međunarodne istrage pod okriljem UN o terorističkom napadu na Severni tok.

Prethodno je Rusija takođe podnela nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN u kojoj poziva generalnog sekretara UN da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti eksplozije gasovoda Severni tok. Međutim, Savet bezbednosti UN nije mogao da usvoji ovu rezoluciju zbog stava zapadnih država. Za dokument su glasale Ruska Federacija, Kina i Brazil . Preostale članice Saveta bezbednosti, uključujući Sjedinjene Države , bile su uzdržane, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading